Groenten waar wij een boon voor hebben

Soep, spaghettisaus of stoofpotje: groenten heb je elke dag nodig. Wat is de meest duurzame keuze?

Op zoek naar duurzame groenten in Willebroek

Neem bijvoorbeeld een tomaat in de winter. Welke is meer duurzaam: een tomaat uit Spanje of eentje uit een verwarmde Belgische serre? Gemakkelijk is het niet. Of toch maar liever geen tomaat in de winter?

Wij staken de koppen bij elkaar en dachten eens na.

Wat vinden wij belangrijk?

Seizoensgroenten: in de winter liever een aardpeer dan een aardbei.

Korte keten: liever betalen aan de boer dan aan de supermarktketen.

Weinig voedselkilometers: een kiwi uit Italië of één uit Nieuw-Zeeland, dat is een halve wereld van verschil. Of liever een Belgische appel?

Dicht bij huis: veel autokilometers voor duurzame groenten, dat brengt weinig op voor het milieu.

Biologisch: landbouw die zorg draagt voor de bodem en het milieu.

Weinig verpakt: plastiek moet gerecycleerd of verbrand worden.

Een eenvoudig antwoord is: je eigen groenten kweken. Nu ja, eenvoudig? Daarover zijn de meningen verdeeld. Verderop in dit artikel vind je een lijstje met alternatieven.

Je eigen groenten kweken

“Je eigen groenten kweken is als je eigen geld drukken” (R. Fidley)

Bij de lokale afdeling van VELT vind je inspiratie rond ecologisch tuinieren.

Groene vingers, maar geen eigen tuin? In Willebroek bestaat er iets unieks in Vlaanderen: leentuinen. Je kan op zoek naar een leentuin in de databank van de bibliotheek. Die mag je bewerken en de opbrengst ervan is voor jou.

Samentuin van Buurthuis Mozaïek: wie oogsten wil, moet mee zaaien en planten.

Nog een mooi project: de samentuin van Buurthuis Mozaïek in de Appeldonkstraat in Willebroek-Noord. Veel mensen werken er samen in een moestuin, ondersteund door de gemeente. De oogst wordt verdeeld onder de helpende handen.

En als kers op de taart: de samentuin van “de leentuinvrienden ter hoogte van de Parklaan in Willebroek-Zuid. Dit zijn geleende tuinen die samen bewerkt worden. Het initiatief is gegroeid vanuit ATD Vierde Wereld. Iedereen is welkom om mee te tuinieren.

Groenten kopen

In de ideale wereld zou er in het Willebroekse een adres zijn met groenten die aan al onze wensen voldoen. Helaas, de ideale wereld bestaat (nog) niet in Willebroek. Voor de mensen zonder groene vingers zijn er in de regio een aantal initiatieven die in onze ogen een streepje voor hebben. Alfabetisch gerangschikt:

Biobello: Biologische groenten die in pakketten geleverd worden uit Roeselare. Een deel van het aanbod is zelf geteeld, gerealiseerd met sociale tewerkstelling. Meestal seizoensgroenten. Je kiest wekelijks of je bestelt of niet. Af te halen op een bepaald tijdstip in Kalfort (Puurs), Boom of een ander afhaalpunt.
CO2-minded winkelen is soms een uitdaging
Biologische seizoensgroenten uit de winkel: Bewust het meest duurzame kiezen uit het aanbod van de winkel. In sommige winkels een hele uitdaging.
Buurderij: Een wekelijkse boerenmarkt met aanbod van lokale boeren. Je kan wekelijks bestellen en afhalen op een bepaalde plaats en uur. In het centrum van Mechelen of, wat verder weg, in Meise.

CSA-zelfoogstboerderijen: Biologische seizoensgroenten die je zelf oogst, zo veel als je nodig hebt. Vaak een hondertal soorten. Je koopt een oogstaandeel voor een heel jaar volgens het CSA-principe (community supported agriculture). Ze beantwoorden het best aan onze ideale wereld: lokaal, biologisch, van het seizoen, verpakkingsvrij, korte keten. In Puurs (kant Bornem), Schelle, of, wat verder weg, Wolvertem of Zemst.
[AANVULLING: Nu ook dichter bij huis, in Leest. Lees ons artikel over Plukboerderij Onzen hof]
Hoevewinkel ’t Hertsveld in Leest: Een deel van het aanbod is van eigen teelt of van telers uit de buurt. Je kan gemakkelijk winkelen zonder veel verpakkingen. Je vindt er ook andere hoeveproducten.
Vers en Gezond: Grotendeels zelfgekweekte groenten uit Leest. Meerdere momenten per week in pakketten aan huis geleverd. Meestal seizoensgroenten. Je kan het pakket op maat laten aanpassen en je kiest wekelijks of je bestelt of niet.
Voedselteam Sint-Amands (in Oppuurs): Een team van vrijwilligers zorgt voor producten van lokale boeren, ondersteund door vzw Voedselteams. In Oppuurs kan je kiezen uit biologische groenten en heel wat andere producten. Je haalt wekelijks je bestelling op tijdens de openingsuren van het afhaalpunt.

Oppuurs is niet echt bij de deur. Iemand interesse in een Willebroeks Voedselteam?

Wij weten ook niet alles. Zijn we iets vergeten? Laat het zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *